DORHOUST MEES PRESENTEERT READY TO WEAR COLLECTIE SS17 ''ORPHIC''





Het Amsterdamse ready to wear label Dorhout Mees heeft voor de tweede keer op rij haar nieuwste collectie gepresenteerd op uitnodiging van de Parijse Haute Couture kalender.


Met de SS17 collectie ‘ORPHIC’ laat Dorhout Mees haar nieuwsgierige, vrouwelijke kant zien, geĆÆnspireerd op de blikseminslag in de natuur. Haar signatuur van verfijning en gelaagdheid komt opnieuw naar voren in een uiterst bijzondere en verhalende collectie. Het is deze vorm van storytelling die de esthetiek en kunstige handwerk van Dorhout Mees toegankelijk maakt voor een meer eigentijdse generatie.
‘ORPHIC’ (adj.)  Mysterious and entrancing; beyond ordinary understanding
ORPHIC gaat over de inslag van bliksem in "Matter", in de natuur en in het menselijk lichaam. De fascinatie van wat er gebeurt als de bliksem een persoon raakt, die het overleeft. De beweging van licht, hitte en elektriciteit in zo'n geconcentreerde vorm door materie en door het lichaam.
 
Hitte kan een stam van een boom veranderen in kool, elektriciteit kan metalen veranderen in prachtige olieachtige geoxideerde oppervlakken, bliksem creĆ«ert littekens op het lichaam die er uitzien als op het lichaam bevroren elektriciteit – pijnlijk mooie tableaus - en zo de belangrijkste inspiratie voor deze SS17 Dorhout Mees collectie.
De inslag van bliksem is vertaald in prints geĆÆnspireerd op de verkleuringen die ontstaan door geleiding van elektriciteit, maar ook over de littekens in de huid als een soort tatoeage. Zo ook de sieraden bewerkt door elektriciteit leggen een tweede laag van metaal op de huid waardoor er regenboogachtige verkleuringen ontstaan.
De materialen bevatten handgemaakte stofbewerkingen, structuren die doen denken aan onregelmatigheden van littekens in de huid. Van heel subtiel geweving in de stof, tot groter uitgemeten waarbij de gelaagdheid vanuit het lichaam het silhouet bepaald. De korsetten zijn aan de achterkant zo ingeregen dat de veters extreem vaak over elkaar heen bewegen als een verdikt litteken. De stoffen, sieraden en sneakers ademen “ORPIC”.
 

“De combinatie van iets wat zo veel gevaar in zich draagt, als bliksem en tegelijkertijd prachtig is om te aanschouwen, vond ik een mooie contradictie. In combinatie met de fragiliteit van het menselijk lichaam was dit zo'n interessante gedachte, dat het mijn hele collectie heeft doen ontstaan..”
- Esther Louise Dorhout Mees




 Keep reading my blog for the most recent updates of fashion and  lifestyle.
And remember be fearless, be brave, be bold and love yourself.

                                                                     Farah  van  der Zijden
                                                             Julisa Doa Morsi 

Farah van der Zijden

Freelance reporter over mode en lifestyle.

Geen opmerkingen: