AFWK Spijkers en Spijkers







Foto´s Peter Stigter



SIS by Spijkers en Spijkers


‘I shall dance all my life….’

Zaterdag 12 Juli presenteren Truus and Riet Spijkers hun nieuwste SIS collectie aan de (inter)nationale pers en modepubliek in ‘de Gashouder’ in Amsterdam. De Spring/Summer 2015 collectie heeft als titel een quote van Josephine Baker “I shall dance all my life...”Deze inspirerende persoonlijkheid die spreekt tot ieders verbeelding is de muze voor deze kleurrijke zomercollectie.

Josephine Baker was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die wereldberoemd werd als entertainer. Ze werd geboren in St. Louis, maar verhuisde naar Frankrijk in 1925. Haar “Danse Sauvage”, welbekend uitgevoerd in een bananen rokje, bracht haar internationale bekendheid. Het succes van Josephine viel samen met de Exposition des Arts Décoratifs (1925). Deze tentoonstelling maakte van de term "Art Deco" een begrip, en zorgde voor grote interesse in niet-westerse kunst, waaronder Afrikaanse kunst. Josephine vertegenwoordigt een belangrijk aspect van deze mode.
 I
In haar latere Parijse shows werd ze vaak op het podium begeleid door haar huisdier cheetah, Chiquita, die was versierd met een diamanten halsband. De cheetah ontsnapte regelmatig, waarna ze in de orkestbak de muzikanten terroriseerde. Dit alles werd door het publiek als een extra element van spanning en sensatie ervaren tijdens de show.

Spijkers-stijlelementen – De heldere grafische belijning en het uitzonderlijke kleurgebruik van Spijkers en Spijkers zijn dit seizoen weer duidelijk aanwezig. De tweeling maakt gebruik van een kleurpallet dat verwijst naar de ‘Danse Sauvage’ met een vleugje Reggae. Vrolijke prints van dansende figuurtjes in bananenrok  worden gecombineerd met gestileerde luipaard prints  tot een smaakvol en exotisch geheel.

Naast de elegante jurken in colour block en luipaard print laat Spijkers en Spijkers ook een sportief beeld zien in zwart en wit van eyelet fleece gecombineerd met casual cotton twill.Sluike doorknoop rokken worden open gedragen zodat deze casual ogen, en zorgen voor een vrolijke zomerse flirt. Het verhaal van de cheetah is verwerkt in humoristische prints voor t-shirts en all-over prints voor de sweat styles die zich makkelijk laten combineren.

Spijkers en Spijkers sluit haar show met zacht goud en silk-lurex mantels en jurken in tijgerprint en met gestileerde art-deco portretten in patchwork. Hiermee wordt de show stijlvol en uitbundig afgesloten.


Nieuws! Spijkers en Spijkers voor Specsavers – In 2010 lanceerde Spijkers en Spijkers in samenwerking met opticienketen Specsavers hun eerste, spraakmakende brillencollectie van Nederlandse bodem. Een internationaal succes wat sindsdien keer op keer opvallende en trendy monturen heeft voortgebracht. Dit najaar krijgt deze samenwerking een nieuw vervolg, volop geïnspireerd door de muzes en stijlelementen waar Spijkers en Spijkers bekend om staan. De collectie wordt in september 2014 officieel gelanceerd.

Spijkers en Spijkers - Sinds de oprichting heeft het merk een herkenbare en geliefde stijl. Een stijl die gekenmerkt wordt door grafische detaillering en uitzonderlijk kleurgebruik. De ontwerpers hebben een fascinatie voor de jaren 20 van de vorige eeuw, dat duidelijk zichtbaar is in hun ontwerpen. Deze historische periode is zo geliefd bij het duo door haar grote vernieuwing in kunst, dans en lifestyle. Voor Spijkers en Spijkers is dit het tijdperk waarin hun muzen zijn geboren; onafhankelijke karakters met een eigen mening. Samen met deze inspirerende rolmodellen zijn Spijkers en Spijkers de moderne ‘Suffragettes’ en moedigen ze vrouwen aan om te zijn wie ze willen zijn.

SIS - Om hun visie verder uit te dragen en toegankelijker te maken voor een breed publiek, lanceerde het Arnhemse ontwerpersduo in 2010 de SIS lijn. Deze tweede lijn bevat dezelfde elementen als de voor Spijkers en Spijkers zo karakteristieke stijl en vormt zo een mooie aanvulling op het hoofdlabel.

Over Spijkers en Spijkers – De Arnhemse tweelingzussen Truus en Riet vormen sinds 2000 het merk Spijkers en Spijkers. Beide zussen studeerden af aan Artez (Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem), waarna ze in 2000 een masteropleiding volgden aan het Fashion Institute Arnhem. Het duo ontving diverse awards en prijzen voor hun ontwerpen en werden onderscheiden met de Prins Bernard Cultuur Prijs Mode Stipendium 2013.

Farah van der Zijden

Freelance reporter over mode en lifestyle.

Geen opmerkingen: