Geen zin om te skiën? Winterwandelen in the snow is de trend


Winterwandelen steeds populairder

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders gaan jaarlijks op wintersport. En hoewel het grootste gedeelte van deze groep vooral naar de Alpen afreist om te skiën en te snowboarden, zijn er steeds meer mensen die tijdens hun vakantie gaan winterwandelen. Ideaal voor mij. 
Probeer elke dag braaf af te spreken met mijzelf, om te lunchwandelen. In de praktijk komt het er niet van. Toch even die mail afmaken, of die deadline halen, of een collega bijpraten, afijn in het contentmarketingvak heerst het credo 'never a dull moment'. 

Lunchwandelen = winterwandelen
Als businessbabe ben ik gek op wintersport en skiën. Als het tenminste makkelijke pistes zijn. Van die 'blauwe glij-pistes' zonder poespas. Liefst heel breed, zodat ik niemand in de weg skiet en niet te stijl. 
Ik heb ook serieus geprobeerd te 'snowboarden' na een paar lessen gaf ik het op. Wat een hel. Het zweet brak mij uit bij iedere keer dat ik op het board stond te wiebelen. Mijn balans c.q. evenwicht was zoek en kreeg er een beurs achterwerk van. Het 'vallen en weer opstaan' oefen je fysiek perfect, werd er alleen niet vrolijker van. Waar ik wel vrolijk van word, is wandelen. Het is toch een soort 'zen' moment. Wandelen naar het werk, of wandelen in de stad, wandelen in een winkelcentrum, winkelen (is ook serieus wandelen:-))

Nu kun je dus ook op wintersport wandelen. En daar is de natuur gewoon prachtig. Heb een keer op wintersport gewandeld om de omgeving te ontdekken, en kon toen de terugweg niet meer vinden naar het chalet. Een drama was het. Het werd bovendien donker. Verdwaald in de bergen. Was niet prettig, alles lijkt op elkaar en dat het pikdonker was hielp ook niet echt. Afijn, het is net als het strand, je wandelt naar de zee, dan dobber je een eindje weg op het water op je luchtbed..en vervolgens pedel je weer naar het strand en zoek je je wezenloos naar je badhanddoek tussen alle mensen door. Kortom, het ligt ook aan mij, mijn oriëntatie is niet zo best. Verdwaal zelfs met een navigatiesysteem in mijn auto...

Speciale winterwandelingen 

100 km aan winterwandelpaden in het Kufsteinerland

Hoe leuk dus dat er nu in diverse Alpenregio’s speciale winterwandelingen worden uitgezet; de besneeuwde wandelpaden worden geprepareerd en toegankelijk gemaakt voor wandelliefhebbers. Dat winterwandelen steeds populairder wordt, merkt ook de vakantieregio Kufsteinerland in Tirol, Oostenrijk.
De afgelopen jaren heeft de wandelsport in Nederland een enorme groei doorgemaakt. 
Na fitness, is wandelen de meest beoefende sport in ons land volgens het NOC-NSF. 
Uit het onderzoek ‘Zo sport Nederland’ van deze organisatie, waren er in 2018 maar liefst 2,5 miljoen 
wandelaars in Nederland. Vijf jaar daarvoor was dit nog 1,7 miljoen en met deze stijging is het tevens 
de snelst groeiende sport volgens het NOC-NSF. En dat wandelliefhebbers hun hobby ook graag in de Alpen uitoefenen lijkt een logisch gevolg van deze trend. Wandelaars reizen niet alleen in de zomer af naar de Alpenlanden, maar ook steeds vaker in de winter. Wandelen door een prachtig besneeuwd landschap wint snel aan populariteit. Zowel beginnende als ervaren wandelaars vinden een geschikte route. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er jaarlijks valt, is winterwandelen mogelijk tot ongeveer midden maart.

Winterwandelen in het Kaisertal: mooiste plek van Oostenrijk

De meest bijzondere winterwandeling van de regio Kufsteinerland voert door het Kaisertal, dat een beschermd natuurgebied is. Dit dal werd door de Oostenrijkers verkozen tot mooiste plek van hun land. Dit gebeurde tijdens het ORF programma “9 Plätze - 9 Schätze”, waarin door de kijkers live gestemd werd. Ook tijdens de wintermaanden is dit verscholen pareltje, dat tot 2008 alleen te voet bereikbaar was, een absolute must-do voor winterwandelaars. Voordat wandelaars echt in het dal zijn, moeten eerst de 285 treden van de zogenaamde Kaiserstieg beklommen worden. De totale wandeling duurt zo’n 3 uur, is 8,2 km lang en er moeten 370 hoogtemeters overbrugd worden.

Toename aantal winterwandelaars in het Kufsteinerland

Vanessa Klaus van het plaatselijke toerismebureau geeft aan dat zij de trend van het winterwandelen duidelijk merkt en de regio speelt hier actief op in. “Er zijn veel toeristen die op zoek zijn naar een activiteit en een omgeving die hen helpt te onthaasten. De rust en de mooie besneeuwde omgeving zorgen voor ontspanning en laden de batterij weer op. In onze vakantieregio spelen we hier verder op in door speciale arrangementen aan te bieden, waarbij men niet alleen een accommodatie boekt, maar ook deel kan nemen aan een gratis activiteitenprogramma rondom de thema’s natuur, gezondheid en cultuur. Vakantiegangers kunnen bijvoorbeeld meegaan met een fakkelwandeling in de avond of een begeleide wandeling op speciale sneeuwschoenen. We merken dat zowel jong als oud van de wandelingen in de sneeuw geniet.”

Over Kufsteinerland

Het Kufsteinerland ligt in het noordoosten van Tirol, vlakbij de grens met Beieren. De zeven vakantiedorpen en de prachtige sfeervolle stad Kufstein met haar historische vesting bieden niet alleen prachtige natuur, maar ook historie, cultuur en bergactiviteiten. Voor skiërs en snowboarders zijn er de twee skigebieden die ideaal zijn voor beginnende wintersporters; Thierseetal en Zahmer Kaiser-DurchholzenFarah van der Zijden 

Farah van der Zijden

Freelance reporter over mode en lifestyle.

Geen opmerkingen: