Luxe PC Hooftstraat in Amsterdam-Zuid overleeft coronacrisis dankzij locals


Ondernemers in het Museumkwartier bedanken trouwe klant

Amsterdam, woensdag 25 november, 2020 - De ondernemers in het Museumkwartier in Amsterdam- Zuid hebben het niet makkelijk, maar er gloort licht aan het einde van de tunnel: de vaste klant. Hoe weten zij hen te trekken? Drie partijen vertellen hun verhaal. 

Op 20 november werd het gehele Museumkwartier in Amsterdam zoals elk jaar opgelicht met kerstlampjes. Symbolisch, want het winkelgebied had het zwaar te verduren. Van fashionstore Gucci tot restaurant Small Talk: iedereen leed onder het wegvallen van toeristen en dagjesmensen. Toch zijn de ondernemers hier hoopvol omdat vaste klanten blijven terugkomen.

Inzetten op casual wear

Het zou allemaal kunnen komen omdat de winkels sterk inzetten op de huidige behoeften van de klant. Four bijvoorbeeld, een kledingzaak met high-end fashion, zet nu in op casual wear omdat dit momenteel goed verkoopt. Daarbij pakken ze de voordelen van de koffiehoek in de winkel waar klanten bij het haardvuur kunnen zitten en kletsen. Eigenaar Edward de Jonge Urbach: “Klanten en mensen uit de buurt maken nu veel meer gebruik van die hoek omdat alles dicht is. Ze vinden het gezellig en weten dat ze altijd welkom zijn, ook als ze niets willen kopen.”

Laagdrempeligheid                                                                                             

De Jonge Urbach: “Wij zien ook dat de jongere doelgroep, de millennial, meer wil besteden aan een nieuwe sneaker of een shirtje dan de traditionele, zakelijke doelgroep van veertig plus. Die laatste groep heeft de verantwoordelijkheid naar een gezin toe en is meer thuis. Jongeren hebben een groter sociaal leven en showen zichzelf op social media waardoor de drang om iets nieuws te kopen blijft. Daarbij denk ik dat we de crisis niet zo voelen omdat we altijd veel hebben ge├»nvesteerd in klantenservice. Die laagdrempeligheid, dat iedereen welkom is en niet per se hoeft te kopen, daar voelen we nu de voordelen van.”

Groeten bij naam

De horeca in het gebied houdt het ook vol. Daniel Woldringh, eigenaar van het Indonesische restaurant Sama Sebo: “Doordeweeks is het rustig maar de weekenden lopen momenteel goed door wat betreft de take away. Vooral vaste gasten komen afhalen. Het is hartverwarmend om te zien dat deze mensen ons steunen. Tijdens de eerste lockdown hebben we alles dichtgegooid en verbouwd, nu richten we ons volledig op take away en bezorgen. Met de meeste klanten maken we een praatje, we groeten ze bij naam en weten vaak precies wat ze willen bestellen. Denk: families met kinderen uit de buurt die hier al generaties lang komen. Sama Sebo hoort dan ‘bij de opvoeding’. Ik woon zelf boven de zaak en er komen ook oudere gasten die mij nog als kind kennen en hun kinderen komen ook weer met hun kinderen.”

Gratis exposities

Kim Logchies eigenaresse van het Moco Museum ging tijdens de lockdowns van 100% inkomsten naar nul. Loghies: “We hebben zelfs een stuk uit de Moco collectie moeten verkopen zodat we het hele team konden behouden. De kopers -Amerikanen- hebben het vervolgens aan ons uitgeleend voor in elk geval een jaar. Heel bijzonder. We ontvangen nu vooral Nederlanders en locals in het museum. Die mensen berichtten ons tijdens de lockdowns dat ze hoopten dat we weer open gingen. Uit dankbaarheid hebben we een gratis expositie op het Museumplein gerealiseerd die je met de ‘Moco outside app’ kunt zien. Leuk voor kinderen ook! We wilden tijdens de lockdowns heel graag kunst blijven delen en hebben daarom ook de tuin gratis opengesteld.”

Tien ondernemers uit het Museumkwartier bedanken hun klanten via digitale abri's die momenteel in het gehele gebied te zien zijn.

Over het Museumkwartier

Het Museumkwartier bestaat uit het Museumplein, de PC Hooftstraat, de Van Baerlestraat en de straten eromheen. De drie belangrijkste musea van Nederland en het Concertgebouw zijn hier gevestigd. Het grote groene plein biedt ruimte voor ontspanning. In de winkelstraten vind je ’s werelds meest luxe mode- en juwelenmerken, naast verfijnde hotels en restaurants. De musea op het Museumplein zijn nu weer open. Vooraf reserveren is een must. Op de website www.museumquarter.com staat alles over het Museumkwartier.


Farah van der Zijden

Luxury Lifestyle Blogger 

 

Farah van der Zijden

Freelance reporter over mode en lifestyle.

Geen opmerkingen: