Jan des Bouvrie mijn favoriete woondesigner, wint LXRY Award 2014

Jan des Bouvrie wint LXRY award 2014, Fotograaf Goed Folk

Jan des Bouvrie ontving tijdens een feestelijke presentatie in De Bijenkorf in Amsterdam de LXRY Award 2014 uit handen van hoofdredacteur Bart-Jan Brouwer LXRY Magazine, als dank voor de grote bijdrage die hij levert aan de ontwikkeling van de luxe-industrie in Nederland. Volgens de jury is Jan des Bouvrie het toonbeeld van creativiteit en Nederlands ondernemerschap.


En daar ben ik het helemaal mee eens. De Jan des Bouvrie die altijd ondernemend is gebleven ondanks vele tegenslagen, leeftijdloos is en waarbij tomeloze creativiteit een grote rol speelt in zijn leven. Ook durft voor te ontwerpen voor de ´massa´ via de Gamma - ketens.

Design is niet alleen weggelegd voor de yuppen, maar ook het gewone volk kan meegenieten van zijn eenvoudige, strakke interieurstijl.

Motivatie


Waarin Jan des Bouvrie zich onderscheidt, is dat hij zijn leven lang – van zijn jonge jaren tot zijn 72e (and still going strong) - al interieurs maakt die stappen verder zijn. Vijfentwintig jaar geleden bijvoorbeeld was de open keuken de toekomst. “Ik haalde het mn duurtje weg tussen de woonkamer en de keuken, en toen kregen we ineens ruimte en konden we communiceren met elkaar”, aldus Des Bouvrie. Een van zijn meest gevleugelde uitspraken is dat crisis gelijk staat aan verandering en vooruitgang. Omdat het huidige bouwsysteem te duur is om daar in de toekomst mooie dingen mee te bouwen, ontwikkelde hij duurzame villa’s voor Narvik HomeParcs. Daarvoor maakte hij gebruik van hout. “Dat scheelt de helft in de kosten. Bovendien kan je met hout snel bouwen en het biedt een waanzinnige isolatie.” Behalve duurzaamheid speelt ook beleving een rol in zijn ontwerpen. Neem de kantoren die hij dit jaar gebouwd heeft voor UNIT4. Normaal zie je bij binnenkomst een balie met een juffrouw erachter. Zo vindt hij niet dat je een kantoor moet binnenkomen. Hij heeft een bar gemaakt waar koffie wordt geserveerd, waar je een kort gesprek kunt voeren. En aan die bar kun je ook inchecken. “Je moet sfeer maken”, aldus Des Bouvrie. “Zodat het personeel net zo graag naar kantoor als naar huis gaat.” Ook is hij bezig om van leegstaande kantoren woningen te maken. Dat doet hij door er kant-en-klare units in te zetten, met een keuken, badkamer en slaapkamer. “Zo blijft het betaalbaar. Het is een kwestie van anders denken.” Met dat ‘anders denken’ is hij baanbrekend geweest voor het Nederlandse interieur. Hij heeft het pad geëffend voor Marcel Wanders, Job Smeets en Piet Hein Eek, en sinds een aantal jaren dragen twee opleidingen zijn naam: het Jan des Bouvrie College van het ROC in Amsterdam en de Saxion Hoge School van Jan des Bouvrie in Deventer.

Voor meer informatie bekijk www.lxry.nl

Farah van der Zijden





Farah van der Zijden

Freelance reporter over mode en lifestyle.

Geen opmerkingen: