MASTERS OF LXRY 2016

 MASTERS OF LXRY 2016 

MASTERS OF LXRY VIERT FEEST: AL VIJFTIEN JAAR DE GROOTSTE LUXEBEURS VAN EUROPA




Data 
Donderdag 8 december t/m maandag 12 december 2016

Verwacht aantal bezoekers
De organisatie verwacht dit jaar een recordaantal van 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. De economische impact van de beurs zal voor de stad Amsterdam naar verwachting ruim 250 miljoen euro bedragen.

Aantal deelnemende bedrijven en merken
Circa 400 deelnemende bedrijven en merken uit binnen- en buitenland

Waar
RAI Amsterdam - EUROPACOMPLEX, Europaplein, 1078 GZ Amsterdam 
Entree: Elicium

Programma beursdagen

Deelnemerslijst

MASTERS OF LXRY - in het kort
De vijftiende editie van MASTERS OF LXRY vindt plaats van 8 t/m 12 december 2016 in RAI Amsterdam. Het veelzijdige aanbod van de exposanten is uniek in Europa en daarmee is Masters of LXRY het enige Europese podium waarin gedurende vijf dagen een compleet beeld wordt gegeven van de trends en noviteiten van de wereldwijde luxemarkt. De jaarlijkse beurs voor het premium lifestyle segment op het gebied van auto’s, horloges, juwelen, kunst, boten, interieur, real estate, lifestyle en design biedt liefhebbers en verzamelaars dit jaar een uiterst gevarieerd aanbod van duizenden objecten, waaronder vele primeurs en limited editions. De beurs Masters of LXRY staat voor innovatie, design, ambacht, durf en authenticiteit. De 15e editie herbergt - een recordaantal - meer dan 400 deelnemende bedrijven en merken. 
Masters of LXRY steunt Emma Kinderziekenhuis AMC
Masters of LXRY stimuleert al vijftien jaar meerdere goede doelen en dit jaar steunt zij het Emma Kinderziekenhuis AMC met de ludieke en ontroerende actie; Een Knuffel voor Emma. Op de beurs kunnen knuffelberen worden geadopteerd, die met naam kunnen worden opgehangen in de torenhoge LXRY-kerstboom. De volledige opbrengst van alle ‘Knuffels voor Emma’ gaan naar het Emma Kinderziekenhuis AMC ten behoeve van de nieuwe afdeling Intensive Care Neonatologie. 

Mix and match
Sinds de start van de beurs hanteert de organisatie het principe van mix and match, waardoor kunst schittert in de nabijheid van Italiaanse boten en handgemaakte horloges zij aan zij worden gepresenteerd naast de nieuwste auto-primeurs. Gedurende vijf dagen worden alle zintuigen maximaal geprikkeld door wervelende modeshows en de aanwezigheid van een groot aanbod van hoogwaardige restaurants en verfijnde lounges met bijzondere wijnen, champagnes en cocktails.

Nieuw: LXRY EXPO
Nieuw op de beurs is de LXRY EXPO. De organisatie heeft de entree verplaatst naar het prestigieuze Elicium van de RAI. De bezoeker van de beurs wandelt bij binnenkomst door een stukje geschiedenis van één van de meest besproken beurzen van Nederland. De expositie toont de veelheid aan mediapublicaties, unieke beelden door de jaren heen, een miniatuurmuseum van de talloze primeurs en de haute couture op de rode loper van 2002 tot nu. De bezoeker krijgt een beeld van de vele luisterrijke ontwerpen die er in het afgelopen decennium zijn getoond op de beurs. 

Luxe markt blijft groeien
De evolutie van het merk Masters of LXRY loopt synchroon met de, noem het, democratisering van luxe. In 2002 bedroeg de wereldwijze omzet in luxegoederen rond de 125 miljard, in 2015 lag deze omzet rond de 250 miljard. Alleen in het crisisjaar 2009 was er sprake van een lichte terugval. Kwaliteit, ambacht en innovatie zijn meer en meer haalbaar geworden voor een steeds groter en internationaal publiek. Grenzen vervagen en de wereld wordt kleiner. Masters of LXRY groeide mee met deze trend en werd door de jaren heen invloedrijker. Internationaal toonaangevende merken hebben een steeds grotere behoefte om primeurs en noviteiten aan het grote publiek te presenteren en kiezen Masters of LXRY als wereldwijd podium.

Historie Masters of LXRY
In 2002 opende de allereerste editie van Masters of LXRY haar deuren, toen nog in de Passenger Terminal Amsterdam. De beurs is destijds gestart onder de naam Miljonair Fair. In 2012 heeft zij haar naam gewijzigd naar Masters of LXRY. De achterliggende reden om de naam te wijzigen naar Masters of LXRY, was gelegen in de perceptie die niet meer overeen kwam met de inhoud van de beurs. De beurs wil toegankelijk zijn voor een groot publiek. De aandacht verschoof hiermee naar de essentie: de exposanten en hun aanbod. 

Van 4.500 m2 naar 35.000 m2 gegroeid
De oppervlakte van de eerste editie in 2012, bedroeg 4.500m2 met circa 60 deelnemende exposanten en merken. In de jaren die volgden zou het uitgroeien tot de grootste luxebeurs van Europa met een beursoppervlakte van 35.000 m2 in 2016. Het event geniet bekendheid over de hele wereld: van de The New York Times tot Le Monde, CNN, BBC, ZDF en The Moscow Times, geen beurs is in zo veel krantenkolommen beschreven en in zo veel televisiereportages belicht als Masters of LXRY.

VIP Night: Lancering LXRY Magazine gemaakt door Winston Gerschtanowitz
Tijdens de feestelijke opening op 8 december zal Winston Gerschtanowitz zijn ‘eigen’ LXRY Magazine presenteren: “Een eer om te doen, omdat ik LXRY het mooiste blad van Nederland vindt, met een eigen stem en werkelijk geweldige fotografie.” Het resultaat van de ‘opwindende’ fotoserie van de hand van internationale topfotograaf Rahi Rezvani geeft een unieke inkijk in zijn leven en relatie met tv-personality Renate Verbaan.

Grootste standhouder
Gassan Diamonds is deelnemer vanaf het eerste uur, ooit begonnen met een stand van 36m2 in 2002 en anno 2016 de grootste standhouder met een oppervlakte van 1150 m2. Tijdens de beurs presenteert het familiebedrijf Gassan Diamonds de grootste zichtbare horlogecollectie van Europa. Speciaal voor de beurs worden er unieke stukken ingebracht die zeldzaam te verkrijgen zijn. Opvallend is een Breguet horloge waar muziek in zit. Want: als zeer bijzondere complicatie kan dit horloge The Thieving Magpie ouverture van componist Gioacchino Rossini ten gehore brengen. 

Kunst ontwikkeling op Masters of LXRY
Masters of LXRY heeft een groot en gevarieerd aanbod van verschillende kunstdisciplines. Art Avenue is één van de vele podia voor kunst. De verschillende exposanten staan door elkaar gegroepeerd en zorgen voor een fraaie kruisbestuiving. Voor het eerst in Nederland presenteert galerie Villa del Arte het werk van de wereldwijd bekende Britse X-Ray fotograaf Nick Veasey – een absolute primeur. Gallery Bijl-Van Urk handelt in zeer bijzondere zeventiende-eeuwse schilderkunst en heeft één van de meesterwerken van Albert Cuyp terug naar Nederland weten te halen. ‘Het weidelandschap met koeien’ is tijdens Masters of LXRY te zien. Het schilderij toont Cuyp in optima forma. Wanrooij Gallery zal een nieuwe collectie van kunstwerken, getiteld ‘Amsterdam is Beautiful’, tentoonstellen van de veelgeprezen Mr. Brainwash, bekend om zijn rol in een van de meest besproken documentaires van de afgelopen tijd: Exit Through the Gift Shop, een geroemde cultdocumentaire geregisseerd door Banksy. Daarnaast staat hij bekend om zijn grote installatiewerken en samenwerkingen met beroemdheden onder wie Madonna, Rihanna, The Red Hot Chili Peppers, The Black Keys en Pelé.

Groei: Interieur en Real Estate domein
Na een duidelijke terugval in de jaren 2012 t/m 2014, van het aantal exposanten in de interieur- en vastgoedmarkt, is deze bezig met een opmerkelijke revival. Dit jaar nemen de vele exposanten uit dit segment meer dan 3.000m2 af, verspreid over meerdere hallen. 

Duurste object
Vorig jaar was het duurste object dat werd aangeschaft, een penthouse van 1.400m2 in het nieuwe vastgoedobject Pontsteiger, gelegen aan het Amsterdamse IJ. De verkopende partij was Christies en de koper was de Amsterdamse horecaondernemer Won Yip. De vraagprijs bedroeg rond de €16.000.000,- en de koopprijs lag rond de €15.000.000,-. Het duurste object dat wordt getoond in 2016 is nog niet bekend.

Groei: talloze autoprimeurs
Of er sprake is van een causaal verband met het niet doorgaan van de Autorai en het enorme aanbod van premium automerken op Masters of LXRY 2016 is niet bekend. Opvallend is echter de grote hoeveelheid premium automerken op de beurs dit jaar. Zo zijn er verschillende landelijke- en Europese primeurs te bezichtigen. Porsche Panamera toont zijn nieuwe topmodel voor het eerst op een publieksbeurs. Lexus heeft op Masters of LXRY de publiekspremière van de gloednieuwe Lexus LC 500h. Wereldprimeur hierbij is de state-of-the-art Multi Stage Hybrid drivetrain. Hoewel de wereldpremière volgend jaar van start gaat, geeft BMW Group Nederland tijdens Masters of LXRY een sneak preview. Een unieke mogelijkheid om in een vroeg stadium kennis te maken met de zevende generatie van de nieuwe BMW 5 serie. De nieuwe Discovery van Land Rover wordt onthuld. Ook de nieuwe Range Rover Evoque Convertible is te bewonderen. Jaguar illustreert met de nieuwe F-PACE hoe de designers en ingenieurs van Jaguar een functioneel model als een SUV ook een fraaie, pure en veelzijdige sportauto kan zijn. De F-PACE beleeft zijn primeur op Masters of LXRY. Mercedes presenteert op Masters of LXRY twee auto’s die nog niet eerder te zien waren in Nederland. De nieuwe Mercedes-AMG C 63 S Cabriolet en de Mercedes-AMG GLC 43 4MATIC. Twee topmodellen met een geheel eigen karakter. Louwman Exclusive komt onder meer met een indrukwekkend aanbod McLaren’s. Tesla presenteert haar nieuwe topmodel: Model X. Ook Maserati, Morgan en Audi komen met hun nieuwste modellen.

Botenbranche weer in de lift
Na jaren van achteruitgang zit de botenbrache weer in de lift, dat is ook terug te zien op Masters of LXRY. Deze jubileum editie heeft een lichte Koninklijke touch dankzij Prins Bernhard jr., die met zijn tendersloep Waterdream de speciale gelimiteerde editie van de Waterdream s-850 op Masters of LXRY presenteert. Een wereldprimeur ook dankzij de samenwerking met Yamaha Racing. Riva onthult op Masters of LXRY de nieuwe Rivamare. Deze twaalf meter lange boot, met een retro uitstraling en een harmonieuze samenstelling van chroom en mahonie-hout is een echte eyecatcher. De twee 400pk Volvo-motoren zorgen ervoor dat er een topsnelheid van 40 knopen gegarandeerd wordt. High-end jachtwerf Rapsody Yachts presenteert de Rapsody Tender: een nieuwe, klassiek gelijnde, high-speed motorjacht. Elegant en ruim, gebouwd voor snelheid en klasse. Steeler Yachts presenteert de prijswinnende Bronson 34 op Masters of LXRY. Daarnaast zijn er nog vele gerenommeerde botenbouwers aanwezig op de beurs. PREVIEW MASTERS OF LXRY 2016

Cultureel erfgoed: Amsterdam RAI
De beurs wordt gehouden in het Europacomplex van de Amsterdam RAI en behelst een oppervlakte van 35.000m2. De halfronde Europahal van RAI Amsterdam is het centrum van de beurs Masters of LXRY. Deze imponerende hal, heeft vorig jaar officieel de status van Rijksmonument verkregen. De Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het ontwerp van architect Alexander Bodon aangeduid als ‘kenmerkend voorbeeld van de vernieuwing in de wederopbouwperiode’. De in 1961 geopende Europahal is het eerste gebouw van het huidige RAI-complex aan het Europaplein, dat onder regie van architect Mels Crouwel met het Elicium (2009) en Amtrium (opening voorjaar 2015) nog steeds in ontwikkeling is. De Europahal heeft jarenlang toneel geboden voor de meest uiteenlopende beurzen en evenementen. De overspanning, bestaande uit dunne stalen boogspanten, meet 67,5 meter en is 195 meter lang.

Campagnebeeld MASTERS OF LXRY 2016
Het nieuwe campagnebeeld van Masters of LXRY is het bijzondere resultaat van een foto-opdracht in samenwerking met topfotograaf Rahi Revzani met als thema ‘Celebration’. Masters of LXRY heeft elf Masters vastgelegd die ieder hun eigen specialiteit vervullen. 

Openingstijden
Donderdag 8 december     20.00 tot 01.00 uur (invite only)
Vrijdag 9 december           13.00 tot 22.00 uur 
Zaterdag 10 december     12.00 tot 22.00 uur 
Zondag 11 december        11.00 tot 21.00 uur 
Maandag 12 december     12.00 tot 19.00 uur (Business Monday)

Toegangsprijs
Via LXRY.NL te bestellen € 40 p.p.p.d. (vrijdag, zaterdag en zondag), aan de kassa € 45 Via LXRY.NL te bestellen € 45 p.p.p.d. (maandag), aan de kassa € 50

Dresscode 
Donderdag: strictly Black Tie 
Vrijdag t/m zondag: Tenue de Ville 
Maandag: strictly Business Suit


Farah van der Zijden 
Julisa Doa Morsi 


Farah van der Zijden

Freelance reporter over mode en lifestyle.

Geen opmerkingen: