Hotspots in Suriname

Weet je wat nou zo handig is van een blog? Je publiceert met 1 klik. En wat nog handiger is, is de bewaarfunctie. En nog leuker dat je iemand kent waarvan je weet dat die persoon is geweest, dan een voor jou onbekende reisreporter. Dus als je ooit naar Suriname wilt, print je dit uit en je know where to go.







Allereerst is Suriname een prachtig land. Mooie ongerepte natuur en veel verschillende culturen. De taal is gewoon Nederlands, dus waar heb je dat nog, dat je in de rimboe zit en gewoon vraagt in Hollands, of er nog ergens kokosnoten uit de boom vallen en of de boslandcreool die svp nu wilt kappen. Dat willen ze graag. Voor 1 SRD. De geldkoers is 0,40 eurocent.
40 SRD = 10 euro. Dus alles was ik zag deelde ik door 2 en nog een keer door 2. Rekende makkelijker:-)

Hotels


Suriname is nu wel iets duurder geworden. Dus als je wilt gaan, doe het op korte termijn. Ze zijn nu het hotel Mariott aan het bouwen met 200 kamers, gericht op de Amerikaanse toerist. Dus als je met die U know what I mean, gasten opgepropt wilt zitten in een bustocht naar het binnenland, ga dan nu. Voordat al die oude rijke lijken van Amerika het land komen verpesten.

Hotel Mariott zal in januari 2009 opengaan check ook: http://www.waterkant.net/suriname/newspictures/index.php?showimage=553

Een vriend van mij Arun K. Hindori participeert in dit initiatief. Hij ziet goede ontwikkelingen in de toerismesector en ik ben het met hem eens. Zelf is hij Managing Director bij de cirkelgroup.
Domineestraat 22 in Paramaribo. Met diverse winkelketens onder zijn beheer zoals KFC, Pizzahut en Blokker boert hij het goed. Check http://www.cirkelgoup.com/ Hij zou ook gek zijn om Suriname te verlaten. Het is namelijk een prachtig land om in te wonen als je een goede baan hebt, mooi huis en een dikke vette 4x4 auto. Ach ja dat geldt eigenlijk voor elk land. Geen geld, geen donder. Wel geld, een wonder.


Zoals ook mijn Neef die het Farid Abdoelhak die een leuk bouwmaterialen bedrijf heeft, met sanitair. Dus mocht je ooit een huis daar willen bouwen een een goede badkamer nodig hebben, check Lifarma, slangehoutstraat 78, paramaribo: tel: (0597) 400907/ mobiel 8556111.
Een van de weinige surinaamse ondernemers die echt zijn plicht en afspraken nakomt!

Andere hotels die de moeite waard zijn: Prijzen vanaf 100 euro per kamer, per nacht

Voor de yuppen: hotel Torarica. http://www.torarica.com/
Voor de zakenlieden: royal torarica (ik vond de sfeer wat minder, beetje kil)
Voor de stadsmensen: hotel Krasnapolsky : http://www.krasnapolsky.sr/
Voor de hippe designmensen: Hotel Spanhoek http://www.spanhoekhotel.com/



Wellness - SPA - massages

Thermen Hermitage :http://www.thermenhermitage.com/

Heerlijk Spa Resort is dat zeg! Aan te bevelen is de Turkse masage en stoombad.
En dat slecht voor 1oo SRD omgerekend 25 eurries, zit je 2 uur onder de pannen!
Dat heb je hier nog niet. Rebien Gangaram Panday is de manager.
Erg aardige hindoestaandse man samen met zijn vrouw opgezet. Ze hebben
jarenlang in Nederland gewoont en zagen dit als een gat in de markt. En ik
geef ze groot gelijk! tel: 439 800 / mobiel: 857 2997


Kapper

Ook de kapper is spotgoedkoop bij Thermen Hermitage. Super airco en super ruim! Vraag naar Hellen. Ze kan superstylen. Voor highlights, wassen, vitaminebehandeling en fohnen was ik slechts 150 SRD kwijt. Omgerekend 40 eurries. tel: 439 600 Ideaal als je weer vertrekt naar Nederland om daar een Spa dag te houden!


Stevige massage


Voor heerlijke stevige massages kun je ook gewoon naar Torarica hotel bellen.
(597) 471 500. En dan vragen naar de sauna afdeling en dan naar Nadia vragen. Javaanse dame. Zij is helemaal TOP. Doe dat meteen als je Suri binnenkomt, want dan maakt ze je helemaal los. Je gilt eerst oe en au, maar daarna ben je super uitgerust! Je ligt in een heerlijk hutje met een heerlijke VAN op je gericht. Kosten 120 SRD. 30 eurries omgerekend voor 50 minuten.


Manicure, Pedicure en Gezichtbehandeling


De goedkoopste die ik heb kunnen vinden en professioneel is ook bij Torarica. Op de pier! Let goed op dat je naar de pier doorloopt, want het staat aangegeven met Nail Studio, iets onhandig.

Gezicht kost 98 SRD. = 25 euro. En pedicure = 60 SRD = 15 euro en manicure 40 SRD = 10 E
Dus voor 50 euro's ben je helemaal compleet gerestyled. Waar heb je dat nog in Nederland???


Vraag naar Sharmila voor gezicht, leuke vlotte jonge meid met levenslust (doe haar de groetjes van mij, wellicht krijg je korting:-) en Hilda voor manicure/pedicure. Ook mannen zijn zeer welkom. Ze behandelen diverse heren en dat is in het buitenland toch gewoon normaal. Hier begint het ook al langzaam in te komen...

Tel: 47 15 00 toestel 5179
of Mobiel: 851 3885
Haar emailadres is: sharmilaramnandanlall

Taxi's

Taxibedrijven zitten er op elke hoek van de straat, maar je moet natuurlijk wel een betrouwbare hebben. Meters kennen ze niet. Ze hebben gewoon standaard tarieven waar ze mee werken.

Zeg maar van 4de rij weg naar de stad is 35 SRD. Van 3de rij weg is het 20 SRD etc...
Binnen de stad ben je 10 SRD kwijt.

Ik heb zelf een prive taxi geregeld die mij ophaalde en wegbracht daar waar ik naar toe wilde.
Je kunt zelf zo'n afspraak maken met iemand, of je kunt deze meneer bellen (ze zijn niet super vriendelijk, beetje bottig, maar wel op tijd en betrouwbaar). Mobiel: 871 0238

De heer Mukesh. Je kunt ook mijn naam als referentie doorgeven.

Strand in Suriname? Ja! Galibi

The place 2 be is toch echt Galibi. Ik wist niet dat Suriname ook strand had met palmbomen en echt strand (dus niet van dat opgespoten toestand) Dat geeft mij toch meer zo'n botox gevoel. Ik ben meegegaan met een vriend Sonny Polak. Hij is toeroperator. Hij doet dat voor een clubje van minimaal 8 personen. Het was perfect verzorgd. Je gaat tenminste met de locals mee en je wordt op je wenken bediend. Eten, drinken alles is er. Zelfs hutjes met bedden en clamboe was aanwezig. Douche en Toilet die je gewoon kon doorspoelen, en dat in het binnenland!

Normaliter komen hier gigagrote schilpadden hun eieren leggen maar dat is het seizoen feb-tot aug. Ik was dus te laat. Toch geen spijt, want er was beach festival. Een minikwakoe. Band en DJ traden op. Af en toe viel wel de electriciteit uit, maar kon de pret niet drukken. Het was top!

Wil je ook een keer gaan? Bel Sonny Polak, Mobiel: 889 4178 en noem mijn naam.

Een tochtje naar Galibi kosten 250 SRD. Omgerekend 60 euro. Andere tours zijn schreeuwend duurder. Je bent dan zeker 120 euro kwijt en gaat dan echt met zo'n typisch toeristisch gezelschap mee met allemaal Nederlanders, die ik hier ook al genoeg zie!
Een weekend van vrijdag tot zondag is voldoende. (zie plaatje hierboven)


Hotspots in het binnenland

Wil je echt tot rust komen en relaxen bezoek dan dit resort:


http://www.kabalebo.com/


Daar is het prachtig! Alle luxe ter beschikking. Stijlvol genieten. Alleen neem wel je portemonnee mee, want kosten voor 4 dagen, is 600 eurries. Dat is niet goedkoop!

Je gaat dan met bus en boot naartoe en komt met vliegtuig terug. Ik zou voor dat geld vliegen heen en terug doen bij http://www.bluewingairlines.com/
of http://www.gumair.com/

Want die toer met auto en boot zijn doodvermoeiend. Je komt als een gepureerde wortel eruit..
Telefoon Kabalebo resort is: (00597)426 532

Verdere aanrader voor het binnenland maar dan wat dichterbij is:
Brownsberg. Te reserveren via stichting Stinasu. Kijk voor een all inclusive pakket op:

http://www.stinasu.com/allincl.htm

Voor 100 eurries zit je gebakken. Let wel dat je met 5 personen moet gaan. Vraag aan de stichting als je met zijn tweeen bent, of je met andere passagiers meekan of iets dergelijks. Dat je je kan aansluiten. Je gaat dan waterval tochten maken. Helemaal gaaf, maar ga wel in de regentijd, want dan zie je tenminste wat. Anders is het teleurstellend als je een pisstraaltje tegenkomt...verder ben je wel 1 met de natuur, nu tenminste nog wel, omdat het nog niet zo overcrowded is met massatoerisme.

Wil je nog mooiere watervallen zien en dieper het binnenland in kijk dan op deze prachtige aanbieding http://www.stinasu.com/4daagse_tour.htm

Voor 112, eurries ben je dan 4 dagen helemaal weg. Nadeel is wel het vervoer. Je moet met bus en boot en die wegen zijn verschrikkelijk, vraag dus altijd naar een airco bus, en hoeveel personen er in de bus gaan. Anders zit je hutje mutje.
Reken ook op een dag qua reistijd dus dat moet je van die 4 dagen aftrekken.


Dagtrips


Altijd leuk om te gaan zijn de recreatiegebieden. Ik vond het wat minder, omdat het zo 'gemaakt is'. Ik hou meer van het binnenland zelf afgewisseld met de stad.

Toch wil ik je ze niet ontnemen de bekende op een rijtje:

- Cola creek (veel bomen en donker water, net als cola, vandaar de naam) Heel veel families.
- White beach (erg druk, wel mooi) Ook veel families.
- Overbridge ( erg mooi, grotere zee, ruimere blik, minder families)
- Braamspunt (erg mooi, alleen met taxi doen!)
- Stadstoer en doe ook een bezoekje aan Paramariboo ZOO

Ideaal voor dag Toertjes. Ik zou zeggen niet via een touroperator gaan, maar gewoon een goede taxi bestellen, liefst met arico in vorm van een busje, ze staan vaak voor Krasnapolsky en dan vragen een retourtje. Laat ze maar lekker een dagje wachten (anders kost het hun te veel benzine) en dan brengt hij je terug. Veeeeel goedkoper. Ook is de entree slechts 10 SRD van die parken, Hangmatje mee en klaar is kees. Lekker relaxen!

Vanuit Overbridge kun je ook een boottocht maken naar de Joden Savanne, zeker een aanrader. Je moet het wel van te voren reserveren: Kijk voor meer info: http://www.overbridge.net/
Tel: (00597) 422 565 / 473 170

Wil je nog wat kleine toers doen, wat echt een aanrader is toch wel de heerlijke culinaire toer langs de Surinaamse keuken. Kijk http://www.budgettours.sr/contact.php en vraag naar Petra!
Tel: (00597) 305 362 Mobiel: 868 86 38 Kosten waren iets van 39 euro.
Zij is Nederlands en helpt je keurig. Vraag dus echt naar een dag toer Surinaamse keuken!

Wat ook leuk is de Dolfijnen boottocht vanuit Leonsberg. Gewoon doen. Is echt leuk!


Reis door de geschiedenis

Wil je echt culti doen? Dan moet je toch echt Cynthia Mc Cload bellen. De beroemdse Surinaamse schrijfster. Zij doet Historische Plantage tochten met de 'Sweet Merodia".

E-mail: cynthiamcl@sr.net of bellen tel: 451 620 / mobiel: 883 81 86 35 euro p.p.

Echt de moeite waard, omdat je dan opeens bedenkt hoe de slaventijd ontzettende inpack heeft op de bevolking.

Shop till u drop.

Surinames eten warm overdag, dus savonds zijn ze te vinden in de warenhuizen, Maretraite mall (gewoon vragen aan een taxi) erg moderne kledingzaken met alle hippe merken als D&G, Versace, Replay en allemaal echt. Dit is ook de buurt van de yuppen. Blauwgrond. Het is de sjiekste buurt van Suriname. Kasten van huizen. De jetset of Suri. Laat de taxi chaffeur je rondrijden en je geniet echt van de woningen. Prachtig gewoon. Geen enkele woning is gelijk.

Andere shopping hall is Hermitage mall. Ik vond deze wat minder, omdat het warmer is. Niet zoveel airco. Ook de keuze qua kleding was minder.
In de binnenstad kun je natuurlijk ook shoppen, domineestraat. Alleen de binnenstad is van 8.00 uur tot 16.30 uur niet echt lang open en natuurlijk spaansbenauwd om zo overdag te shoppen. Wel liggen de prijzen veel lager. Ik zou juist aan de winkeliers zeggen, om de openingstijden te veruimen en het naar de vooravond te brengen, want nu rent iedereen naar de airco shoppingmalls....

Eten


Ben niet echt wezen uiteten, gezien de TOP kok van mijn moeder. Niemand kan haar evenaren, dus uit eten is alleen maar een teleurstelling voor mij. Wat wel een geweldige Warung is, is degene die zich bevindt over de Commewijne brug. Warung Toucha. Helaas heb ik het telefoon nummer in Suri gelaten, maar daar eten is echt top! Ik heb nog nooit zo'n lekkere pietjel en bami gegeten en die sate saus verukkelijk! Gewoon TOP!

Borrels & Stappen

Naast Torarica heb je Tianglio, heerlijke cocktails kun je daar drinken. Of bij het VAT waar je veel bakra's (Hollanders) hebt zitten. Of je kan naar Broki, dat is heerlijk koel aan de waterkant.
Ook kun je daar Italiaans eten.

Verder kun je bij Torarica binnen een folder ophalen dat heet:
SAIPSA Suriname. (Letterlijk, wat gebeurt er in Suriname). Daarin staan alle feesten.
Een soort partyplanner. Dus als je van stappen houdt, even die folder inslaan.

Uiteraard ga je als party animal de stad niet uit voor je het volgende rondje hebt gedaan:

Donderdag
Havana Lounge (voor de salsaliefhebbers)

Vrijdag
Millenium (ladiesnight, dames mogen gratis naar binnen voor 23:00 uur)

Zaterdag
Za Za Zhoe The place 2 be voor house, hip hop, soul, disco etc..2 zalen.

Zondag
De Hut of De Scheck. Vaak treden er bandjes op als Sout South West of Kasimex. Waarvan Kasimex mijn favoriet is!


Nog meer tips 2 go is: http://www.visitsurinameonline.com/

Afijn, tips & tuckjes genoeg. Uiteraard kun je mij altijd ff mailen voor meer info en dingen...

Sweet Sranang, Me come baka!

Farah - Keeps U Updated

Farah van der Zijden

Freelance reporter over mode en lifestyle.

Geen opmerkingen: